środa, 12 października 2016

Batoniki z ciecierzycy pomarańcz-kokos




Składniki:
-1 puszka ciecierzycy
-pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-1 banan
-1 jajko M
-pół szklanki wiórków kokosowych
-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki
-1 łyżka mąki kokosowej
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego

dodatkowo:
-czekolada gorzka
lub:
-1 łyżka miodu
-garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania: 
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. 
Ciecierzycę wyjmujemy z wody i płuczemy. Łączymy ją ze wszystkimi składnikami (oprócz wiórków) i blendujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Ciasto pieczemy 40minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Kroimy na kawałki w kształcie batoników, polewamy czekoladą lub smarujemy miodem i posypujemy wiórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz