piątek, 28 października 2016

Szpinakowe kopytka z sosem paprykowo-cukiniowym


Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
150 g szpinaku
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
pół cebuli
kawałek pora
2 papryki
cukinia
ćwierć kostki masła
3 trójkąciki serka śmietankowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, sos sojowy

Przygotowanie:
Cebulkę zeszklić, wrzucić szpinak, przyprawić i smażyć, aż wyparuje woda. Resztę odcisnąć w rękach i zblenderować. 
Szpinak połączyć z ziemniakami, mąką i jajkiem. Wyrobić ciasto i ugotować kopytka.
Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojoną por. Dodać papryki pokrojone w paseczki i cukinię w półplasterkach, przyprawić. Smażyć 10 min, po czym dodać serki, wymieszać i połączyć z kopytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz