poniedziałek, 31 października 2016

Dyniowe batoniki bez pieczenia



Składniki:
3/4 szklanki puree z dyni (około 400g świeżej dyni)
pół szklanki mąki migdałowej (można zmielić migdały)
1 szklanka wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
60g gorzkiej czekolady
3 łyżki wody
 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i formujemy batoniki. Wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, na koniec dodajemy wodę i energicznie mieszamy.
Batoniki polewamy czekoladą i wkładamy do lodówki na około 1h.
 
 

piątek, 28 października 2016

Szpinakowe kopytka z sosem paprykowo-cukiniowym


Składniki:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
150 g szpinaku
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
pół cebuli
kawałek pora
2 papryki
cukinia
ćwierć kostki masła
3 trójkąciki serka śmietankowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, sos sojowy

Przygotowanie:
Cebulkę zeszklić, wrzucić szpinak, przyprawić i smażyć, aż wyparuje woda. Resztę odcisnąć w rękach i zblenderować. 
Szpinak połączyć z ziemniakami, mąką i jajkiem. Wyrobić ciasto i ugotować kopytka.
Na patelni roztopić masło, podsmażyć pokrojoną por. Dodać papryki pokrojone w paseczki i cukinię w półplasterkach, przyprawić. Smażyć 10 min, po czym dodać serki, wymieszać i połączyć z kopytkami.

wtorek, 25 października 2016

Warzywny gulasz z dyni





Składniki:
300g dyni
puszka fasoli
pół papryki
por
garść szpinaku
garść mrożonej fasolki szparagowej
łodyga selera naciowego
4 łyżki soczewicy
puszka pomidorów w kawałkach
2 łyżki soku z cytryny
łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sos sojowy, pieprz, curry, czosnek, imbir, papryka słodka, czubrica

Przygotowanie:
Por pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym.
 Dodać soczewicę i wlać szklankę wody. Gotować 10 min, po czym wrzucić dynię pokrojoną w kostkę, fasolkę szparagową, pokrojony seler naciowy i paprykę, pomidory, sok z cytryny i przyprawy (w razie konieczności dolać trochę wody). Znów gotować 10 min. 
Na koniec dodać fasolę i szpinak. Dusić jeszcze 5 min i gotowe.

piątek, 21 października 2016

Wegański blok czekoladowy


Składniki:
- pół szklanki białego ryżu
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- pół szklanki daktyli
- 6 łyżek mąki kokosowej
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- garść dowolnych orzechów, u mnie ziemne + migdały (można także dodać bakalie)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy aż wystygnie, a potem dokładnie miksujemy blenderem, z dodatkiem mąki kokosowej, na gładką masę.
Daktyle zalewamy wrzątkiem na min. 10 minut, po czym odcedzamy, wrzucamy do pojemnika blendera i dokładnie miksujemy.
Czekoladę, olej i syrop z agawy rozpuszczamy w rondelku.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, dodając orzechy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Wafle ryżowe z czekoladą


Składniki:
wafle ryżowe
gorzka czekolada
dowolne posypki np. suszone owoce, migdały, orzeszki

Przygotowanie:
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Posmarować nią wafle i posypać posiekanymi orzeszkami lub ułożyć pokrojone suszone figi. Można oczywiście nie posypywać niczym. 
Odłożyć do stężenia czekolady.

wtorek, 18 października 2016

Quinoa z szuszonymi owocami i pomarańczą


 

Składniki:
0,5 szklanki quinoa (u mnie mieszanka quinoa z kaszą blugur)
2 szklanki wody + pół szklanki wrzątku do namoczenia suszonych owoców
0,5 szklanki mleka kokosowego
1 pomarańcza
5 suszonych daktyli
5 suszonych moreli
  3 suszone figi
4 suszone śliwki
garść nerkowców i migdałów
1 łyżka syropu klonowego
1/4 łyżeczki cynamonu
 
Przygotowanie:
Komosę zalać wodą, ugotować. Pozostawić do ostudzenia. 
Daktyle, morele, figi i śliwki zalać wrzątkiem i pozostawić na ok. 15 minut, aby napęczniały. Po czym odcedzić i pokroić na małe kawałki. 
Nerkowce i migdały posiekać, a pomarańczę pofiletować i również pokroić na małe kawałki.
Do ugotowanej kaszy wlać mleczko kokosowe, dodać resztę składników i wymieszać.

   

piątek, 14 października 2016

Owsiana jaglanka z owocami



Składniki:
6 łyżek płatków owsianych
4 łyżki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1 szklanka mleka kokosowego
2-3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
dowolne owoce: banany, borówki, maliny, truskawki lub owoce w syropie

 Przygotowanie:
W rondelku zagotować wodę.
Wsypać opłukaną kaszę, płatki owsiane i zagotować.
Dolać mleko kokosowe, kakao i miód.
Gotować kilka minut, aż kasza będzie miękka i zgęstnieje.
Zmiksować na gładki krem. Podawać z owocami.

czwartek, 13 października 2016

Szarlotka w koktajlu


Składniki:
Jabłko
3/4 szklanki mleka sojowego
Pół łyżeczki cynamonu
2-3 daktyle
2-3 łyżeczki otrębów pszennych, żytnich, gryczanych, owsianych lub mieszanych

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować i gotowe!


Czekoladowo- orzechowe trufle jaglane


Składniki:
150 g kaszy jaglanej (szklanka 200 ml)
500 ml wody
ok. 30 g wafli suchych
5 łyżek miodu
ok 3-4 łyżek kakao
ok. 100 g orzeszków ziemnych + do obtoczenia

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować w 500 ml wody, po czym zblendować z miodem i kakao. Wafle pokruszyć, orzechy zmielić niezbyt drobno i dodać do kaszy. Resztę orzechów zmielić do obtoczenia trufli. 
Z masy formować kulki i obtaczać je w pokruszonych orzechach.

środa, 12 października 2016

Batoniki z ciecierzycy pomarańcz-kokos




Składniki:
-1 puszka ciecierzycy
-pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
-1 banan
-1 jajko M
-pół szklanki wiórków kokosowych
-1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki
-1 łyżka mąki kokosowej
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego/masła klarowanego

dodatkowo:
-czekolada gorzka
lub:
-1 łyżka miodu
-garść wiórków kokosowych

Sposób przygotowania: 
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. 
Ciecierzycę wyjmujemy z wody i płuczemy. Łączymy ją ze wszystkimi składnikami (oprócz wiórków) i blendujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. 
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę. Ciasto pieczemy 40minut, wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Kroimy na kawałki w kształcie batoników, polewamy czekoladą lub smarujemy miodem i posypujemy wiórkami.

poniedziałek, 10 października 2016

Ekspresowa sałatka z kuskusu z tuńczykiem i siemieniem lnianym



Składniki:
1 szklanka ugotowanego kuskusu
pół żółtej papryki
pół zielonej papryki
1 pomidor
1 puszka tuńczyka
garść sałat (u mnie rukola z roszponką)
1 łyżka ziaren siemienia lnianego
kilka gałązek natki pietruszki
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mleka kokosowego
sos sojowy
pieprz
kurkuma

Przygotowanie:
Paprykę i pomidora pokroić, natkę pietruszki posiekać. Do kuskusu dodać wszystkie składniki sałatki, przyprawić.

Owsianka na bananowym mleku sojowym. Bardzo zdrowe, pożywne i dietetyczne śniadanie.



Składniki:
2 szkl. mleka sojowego
banan
3 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków orkiszowych
1 łyżka płatków gryczanych
1 łyżka ziaren słonecznika
pół łyżki ziaren siemienia
4 suszone morele
1 suszona figa

Przygotowanie:
Mleko zblenderować z bananem, wlać do garnka. Morele i figi pokroić na kawałki i razem z resztą składników dodać do mleka. Zagotować i odstawić na chwilę.

Ryż ze szpinakiem



Składniki:
400 g zamrożonych liści szpinaku lub świeżych
pół cebuli
2 szklanki ryżu
5 szklanek wody
3 łyżki oleju kokosowego
250 ml śmietany, jogurtu naturalnego lub mleka mogą być roślinne lub zwierzęce
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę, wrzucić zamrożone liście szpinaku i smażyć kilka minut. Gdy są porozdzielane dodać ryż, przesmażyć przez chwilę i dolać wodę.
Doprawić i gotować na małym gazie około 15 minut. Jeśli ryż wciągnął całą wodę i jest już miękki, dolać śmietanę lub mleko roślinne.
Wymieszać i odstawić na 5 minut.

Zdrowe bounty fit


Składniki:
2 szkl. wiórek kokosowych
2 łyżki miodu 
1 łyżka oleju kokosowego
ok 1 szkl. mleka kokosowego
gorzka czekolada

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, dodajemy miód, olej kokosowy i tyle mleka kokosowego, aby z masy, dało się ulepić batoniki. Formujemy batony. Na koniec polewamy czekoladą.